Solvatten – Allt börjar med rent vatten

För 1,2 miljarder människor är rinnande vatten och elektricitet fortfarande en avlägsen dröm. Saknas man det så är risken stor att man drabbas av en eller flera fattigdomsrelaterade sjukdomar. Kolera, tyfoid och diarrésjukdomar sprids snabbt på grund av bristen på hygien och tillgång till rent vatten. Vatten som hämtas från en dåligt underhållen brunn, flod eller annat vattenkälla kan innehålla mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter och då är det mycket viktigt att man kan rena sitt vatten i hemmet.

Smart teknik oskadliggör bakterier, virus och parasiter

Den svenska innovationen Solvatten renar och hettar upp vatten genom solens naturliga UV-ljus och värme vilket oskadliggör de sjukdomsalstrande mikroorganismerna. Genom att vårt samarbete med Solvatten så kan fler familjer få tillgång till rent vatten och ett skydd mot kolera och andra fattigdomsrelaterade sjukdomar. Med distribution av Solvatten och hygien-utbildning så sker en direkt förbättring för familjerna och chanserna ökar för barnen att överleva de första utsatta barndomsåren.

Solvatten är gjord för alla, både vuxna och barn ska kunna få rent, hett vatten.

Så här gör du:

  • Fyll på vatten i dunken
  • Öppna dunken så att den transparenta ytan är vänd mot solen.
  • Låt den exponeras av solstrålning i cirka 2 timmar (när den röda symbolen slagit om till grön så är vattnet säkert att använda.
  • En dunk innehåller 10 liter men kan användas flera gånger om dagen.
    Dunken är enkel att använda och hålla i 7-10 år.

Solvatten renar vatten och sparar träd

Solvatten minskar behovet att samla ved och köpa kol för att hetta upp och koka vatten. Avverkning förstör skog och skapar erosion vilket i sin tur leder till att näringsrik jord spolas bort under regnperioder. På många platser så har hela skogar försvunnit just för att träden använts till eldning. Där Solvatten har distribuerats så har resultaten varit goda för både människor och miljö.

Be Good
i Mchinji

27 juni 2011 installerade Be Good sin första vattenpump i Kadzule, Mchinji (Moses Kadzule) och sedan dess har vi med hjälp av Pump Aid hjälpt tiotusentals barn, kvinnor och män att få tillgång till rent vatten och sanitet.